Cryptocurrencies zoals bitcoin worden vaak vergeleken met goud. Net als goud

moeten bitcoins gedolven of ‘gewonnen’ worden. Een andere overeenkomst is dat er slechts een beperkt aantal bitcoins zijn. Bitcoins worden met de dag schaarser. Men denkt in 2140 het maximaal aantal bitcoins van 21 miljoen munten te hebben bereikt. Je kunt ook bitcoins kopen via verschillende websites.

Wat is bitcoin mining?

Bitcoins ontstaan uit zogenaamde blocks ofwel datablokken. Een block bevat een deel of alle transacties van het Bitcoinnetwerk. Naast de transacties bevat het tevens een referentie naar het vorige block en een extreem ingewikkelde wiskundige puzzel. De puzzel kan opgelost worden door te minen met een grafische kaart, FPGA of ASIC. Een block kent trouwens meerdere oplossingen. Later komen we hier op terug. Wie het eerste de oplossing van het block vindt krijgt een beloning. Tegenwoordig zijn dat 12,5 bitcoins. Tot voor kort (09-07-16) was dat nog 25 bitcoins, maar elke 210,000 blocks halveert de beloning. De Bitcoin-sequentie die gevonden moet worden is zo complex dat het haast niet individueel gedaan kan worden. Door in groepen (zogenaamde mining pools) te delven is de kans tot succes stukken groter. Extreem veel rekenkracht en dus ook stroom is nodig om de sleutel te vinden.

Gemiddeld wordt elke tien minuten een block gevonden. Per jaar zijn dat ongeveer 210,000 blocks. De snelheid waarmee de blocks gevonden wordt hangt af van de snelheid (Mhash) van het netwerk en de diffuculty (moeilijkheidsgraad). Bij block 6,929,999 houdt het minen op. Met block 6,929,999 worden de laatste bitcoins gemined. Dit laatste block zal naar alle waarschijnlijkheid pas in 2140 gedolven worden. Het aantal bitcoins zal dan op een statisch aantal van 20,999,999.999999999496 BTC blijven steken. Iets minder dan de eerder genoemde 21 miljoen dus.