Betalen met bitcoins

Digitale munten, en met name bitcoins, duiken op steeds meer plekken in de fysieke wereld op. Zo kun je er in Nederland een t-shirt mee kopen bij Okimono in Arnhem, een hapje eten bij café De Waag in Delft en de bekende Amsterdamse advocaat Peter Plasman inhuren. In België kun je er bij S. Muller & Sons in Antwerpen diamanten mee kopen of op de Korenmarkt in Gent een biertje betalen bij café Vijf voor Twaalf.

Maar waarom zou je eigenlijk in een winkel betalen met bitcoins? Een pinpas is veel handiger én het scheelt extra kosten. Uit privacyoverwegingen vinden sommige mensen het echter niet prettig dat banken precies kunnen zien in welke winkel in welke stad je je geld uitgeeft en dat die kennis bovendien jarenlang bewaard blijft. Voor winkeliers biedt het de mogelijkheid te laten zien dat ze meegaan met de technologische ontwikkelingen en levert het vaak wat extra publiciteit op.

Ook bij online bestellingen worden digitale valuta gebruikelijker. Dé website voor het bezorgen van maaltijden, Thuisbezorgd.nl, accepteert bijvoorbeeld al sinds 2013 bitcoin. De allereerste commerciële transactie waarbij een cryptografisch betaalmiddel werd ingeruild voor een fysiek product betrof overigens ook een maaltijd. Op 22 mei 2012 bestelde Laszlo Hanyecz, een ontwikkelaar uit Jacksonville, Florida, waarschijnlijk de duurte Italiaanse avondmaaltijd ooit. Hij betaalde voor zijn bestelling van twee lage pizza’s van samen 25 dollar namelijk met 10.000 bitcoins.

Bitcoins uitgeven

Op coinmap.org zie je een wereldkaart met alle bedrijven die bitcoins accepteren. Als je inzoomt op Nederland en België zie je dat Amsterdam en vooral Arnhem heel veel plekken hebben waar je met bitcoins kunt betalen. Arnhem noemt zich zelf dan ook niet voor niks “s Werelds meest Bitcoin vriendelijke stad’. Voor het juiste perspectief, het aantal transacties in de Gelderse hoofdstad is nog niet zo heel erg hoog: ongeveer 100 per maand.

De bitcoin is vrijwel de enige cryptomunt waar mee je in winkels kunt betalen. Met de vele soorten altcoins kun je maar op heel weinig plekken terecht. ZO wordt in enkele tientallen winkels de Gulden (een Nederlandse cryptomunt) geaccepteerd.

Afrekenen

Als je in de winkel betaalt met bitcoins verloopt de transactie globaal als volgt. De verkoper laat een QR-code zien. Je scans deze code met de wallet-app op je telefoon en geeft vervolgens toestemming om het verschuldigde bedrag in bitcoins over te maken. Daar worden de bitcoins overgedragen aan de digitale portemonnee van de verkoper.

De winkelier heeft diverse mogelijkheden om de CR-code met zijn walletadres kenbaar te maken aan de klant. Uiteraard kan dit met een smartphone. Andere winkeliers gebruiken een hardware terminal. Dit is een speciale kassa die een bon print met een CR-code erop of op het scherm een CR-code laat zien. Een geprinte CR-code met het walletadres naast de kassa leggen in ook een optie.

Wil de winkelier de CR-code geheim Houde voor andere klanten, dan kan je de gegenereerde code ook door middel van NFC (Near Field Communications) overgebracht worden naar de telefoon van de klant. Beide moeten hun toestel dan zeer dicht bij elkaar houden om contact te leggen. Hierbij wordt het walletadres van het verschuldigde bedrag naar de telefoon van de klas gestuurd, die de betaling vervolgens bevestigt.

Betalen met bitcoins
4.9 (97.78%) 9 vote[s]