Bitcoin kopen

Er zijn verschillende manieren om aan bitcoins (BTC) of andere cryptomunten te komen: je kunt bijvoorbeeld bitcoin kopen, of je kunt beginnen met bitcoin mining. Mining is een tikje ingewikkeld, zo heb je een super krachtige computer nodig en is de kans dat je er op dit moment winst meemaakt vrijwel nihil. Het kopen van bitcoins is een stuk makkelijker, het is vrijwel hetzelfde als online een pizza bestellen.

Bitcoin kopen

Een gemakkelijke manier om aan bitcoins te komen, is door ze te kopen op een online ‘exchange’ ofwel beurs. Dit zijn handelsplatformen waar je meestal meerdere cryptocurrencies kan bestellen. Handelen op een cryptocurrency exchange is vrijwel identiek aan het handelen op de AEX of een andere aandelenbeurs. Op een crypto-exchange komen zowel bezoekers die bitcoins willen kopen of verkopen. De eigenaren van deze beurzen hebben zelf geen bitcoins maar faciliteren alleen de transactie tussen  koper en verkoper. Je betaalt hierbij ook transactiekosten (fee), dit is de winst voor de exchange.

Niet op alle websites waar je BTC kunt kopen en verkopen handel je direct met andere klanten. Sommige beurzen hebben zelf een voorraad bitcoin. Dit is handig, want je hoeft dan dus niet te wachten tot er een ‘match’ tot stand komt met een andere handelaar. Je geeft aan hoeveel bitcoins je wilt kopen, en nadat de bestelling is afgerond, verschijnt de cryptovaluta automatisch in je bitcoin wallet. Beurzen die op deze manier direct kunnen leveren, vragen doorgaans wel iets hogere provisie dan beurzen die uitsluitend bemiddelen. Zeker voor beginners is dit echter een gemakkelijke manier, omdat het zo eenvoudig in zijn werk gaat.

Het verkopen van coins gaat op een vergelijkbare manier. Jij maakt de coins over naar het ontvangstadres van de exchange. De tegenwaarde in euro’s wordt overgemaakt zodra de bitcoin-transactie is bevestigd. Het geld staan dan binnen enkele uren (hooguit dagen) op je bankrekening.

Zowel bij het kopen als verkopen moet je goed letten op de koers van de desbetreffende munt. Omdat veel van de munten nog zo nieuw zijn, kan de waarde behoorlijk schommelen. Controleer daarom altijd de waarde voordat je een bestelling doet of voordat je  je coins koopt. Veel online beurzen hebben de koers duidelijk op de site staan. Let hierbij ook op het verschil tussen de inkoop- en verkoopwaarde. Geef eventueel limieten mee, zodat je niet ongewild te duur koopt of te goedkoop verkoopt.

Account en legitimatie

Bij de meeste beurzen zal je een account moeten aanmaken voordat je bitcoins kunt kopen. De gegevens die je moet afgeven verschillen, maar vaak zijn een e-mailadres, telefoonnummer en een (foto van een) ID-bewijs noodzakelijk. Dit laatste is om te voldoen aan de wettelijke bepalingen rond het melden van grote of ongebruikelijke transacties en om fraude te voorkomen. Nadat je een account hebt aangemaakt, vul je in welke hoeveelheid BTC je wilt kopen. Ook geef je een adres op waar de bitcoins op gestort kunnen worden. Zo’n ontvangstadres maak je aan met behulp van je wallet. Tot slot kies je een betaalwijze en enkele momenten later ben je de trots eigenaar van (een deel van) een bitcoin.

Er zijn verschillende Nederlandse websites waar je bitcoins en andere cryptomunten kunt kopen. Het voordeel hiervan is dat ze vaak iDeal aanbieden als betalingsmethode. Ook directe overschrijvingen en betalingen met creditcard zijn vaak mogelijk. PayPal wordt nauwelijks aangeboden als betalingsmethode voor bitcoins. Dat komt omdat transacties met cryptocurrency altijd definitief en onomkeerbaar zijn, terwijl een van de voordelen van PayPal nu juist is, dat transacties onder bepaalde voorwaarden wel terug te draaien zijn. Hierdoor is het verkopen van cryptocurrency via PayPal redelijk risicovol.

Zoals gezegd zijn er verschillende beurzen waar je bitcoins (en vaak ook andere cryptomunten) kunt kopen en verkopen. Welke je prettig vindt is natuurlijk persoonlijk. Wij stellen hieronder een Nederlandse cryptocurrency beurs aan je voor.

Cryptocurrency exchange

bitcoin kopen
Website van BTC Direct waar je makkelijk bitcoin kopen kan met iDeal.

Bij BTC Direct kun je al sinds 2013 bitcoin kopen. Het is een Nederlands bedrijf met dus ook een Nederlandstalige helpdesk. Naast bitcoin is het ook mogelijk om andere cryptocurrencies zoals litecoin en ethereum te kopen. Per transactie rekent het bedrijf tussen de één en drie procent aan commissie. De betalingsmogelijkheden zijn erg uitgebreid, zo kun je hier ook met een creditcard terecht. Voordat je een transactie kunt doen ben je verplicht om een account aan te maken, waarbij je een foto van je legitimatiebewijs moet uploaden en een zogenaamde ID-selfie. Daarna kun je direct gebruik maken van het platform en heb je een limiet van € 2.500 per dag.

Bitcoins verkopen

Wil je weer van je bitcoins af? Je kunt ze op deze beurzen ook weer verkopen. Dit gaat iet veel anders dan bij het kopen. Voordat je je bitcoins kunt ‘inleveren’, moet je eerst een order aanmaken. Hierbij wordt de koers bepaald, dus op dit moment krijg je een indicatie te zien van de tegenwaarde van je coins. Sommige handelaren stellen de prijs op dit moment direct vast, andere wachten met het vastzetten van de prijs tot het moment dat je de coins vanuit je wallet overmaakt naar het ontvangstadres.

Om de transactie te kunnen voltooien, krijg je van de beurs een (als het goed is uniek) ontvangstadres waar je de coins naartoe kunt overmaken. Let er hierbij op dat je een passende transaction fee instelt. Zeker bij bitcoin (maar ook andere currencies) wordt betalingen zonder fee niet of slechts heel traag verwerkt. Zo lang een transactie niet verwerkt is, en dus niet opgenomen in de blockchain, kan de tegenbetaling niet plaatsvinden en zit je dus moet wachten op het geld.

De meeste beurzen geven een tijdslimiet waar binnen de transactie afgehandeld moet zijn. Omdat de bitcoin koers zo snel kan schommelen, wordt deze periode vaak kort gehouden (bijvoorbeeld vijftien of dertig minuten). Is de transactie binnen die tijd niet bevestigd en opgenomen in de blockchain, bijvoorbeeld omdat je fee te laag was, dan wordt de transactie meestal geannuleerd.

Eenmaal, andermaal: gekocht!

Zoals je ziet, is bitcoin kopen helemaal niet ingewikkeld. Je maakt een account aan, vult je ontvangstadres in en betaalt voor je coins (met bijvoorbeeld iDeal). Toch moet je bij dit soort transacties goed blijven opletten. Doordat de transactie van bitcoin wordt vastgelegd in de blockchain, kan deze niet achteraf worden veranderd. Ook niet om bijvoorbeeld een vergissing recht te zetten. Controleer je bestelling dus altijd goed voordat je hem definitief maakt. Fouten zijn achteraf niet te herstellen, ook niet door de verkoper. In veel gevallen zal dit ertoe leiden dat de bewuste coins voorgoed verloren gaan.

Bitcoin kopen
4.6 (92.31%) 13 votes