Er kan weer een significante prijsdaling plaats gaan vinden. De difficulty van het Bitcoin-netwerk zal namelijk binnenkort gaan stijgen doordat de afgelopen tijd de hash rate flink is toegenomen.

Afgelopen mei vond de derde Bitcoin halving ooit plaats. Toen werden de beloning voor miners gehalveerd als onderdeel van een automatisch mechanisme dat de inflatie van bitcoin binnen de perken houdt. Wat dit echter voor miners betekende was dat het minen van een bitcoin twee keer zo duur is geworden.

Als gevolg van de halving stopten veel kleinere miners met bitcoin minen. Daarnaast zette grote mining farms hun oudere machines uit. Dit leed ertoe dat de hash rate, de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk, flink afnam.

Dit zorgde vervolgens voor een aanpassing van de moeilijkheidsgraad, tevens een automatisch mechanisme. Elke 10 minuten dient er een block aan de Bitcoin blockchain toegevoegd te worden. Doordat de rekenkracht daalde werd de tijd tussen blocks langer, wat het netwerk onveiliger maakte.

Door de moeilijkheidsgraad in deze situatie naar beneden bij te stellen, wordt het voor miners weer makkelijker om bitcoin te minen. Zodoende houdt het Bitcoin-netwerk automatisch de rekenkracht op peil. Na de recente aanpassing van de difficulty konden veel miners weer aan de slag.

Hierdoor steeg de rekenkracht weer flink. Het is ongebruikelijk dat er zoveel schommelingen plaatsvinden in een normale situatie, maar de markt is nog steeds aan het stabiliseren na de effecten van de halving. Volgens data van BTC.com zal de moeilijkheidsgraad over drie dagen maar liefst met 11,4 procent kunnen gaan stijgen.

Kortom, het wordt weer moeilijker voor miners om BTC te minen. Dit kan ervoor zorgen dat zij hun bitcoin, die ze volgens ByteTree de afgelopen tijd opspaarden, weer gaan verkopen.