Lange tijd zat de bitcoin (BTC) hashrate in een opwaartse trend. Er werden zelfs recordhoogtes bereikt, wat een positief teken was voor de gezondheid van het Bitcoin-netwerk. Nu het coronavirus om zich heen slaat lijkt de hashrate voor het eerst flink terug te zakken.

De hashrate is de snelheid waarmee bitcoin miners hash codes uitspuwen. Hoe hoger de hashrate, hoe veiliger het bitcoin netwerk. Daarnaast is de hashrate een indicator van hoeveel miners participeren om het netwerk veilig te houden.

Uit data van blockchain.com blijkt dat de hashrate de afgelopen dagen is gedaald. Volgens de tracker gaat het om een afname van bijna 40 procent sinds 1 maart. Waar de daling precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk.

Een van de redenen kan zijn de enorme duikvlucht die de prijs maakte op 13 maart. Samen met de traditionele aandelenmarkten ging de BTC koers flink onderuit. Het werd hierdoor voor bitcoin miners steeds minder rendabel om bitcoin te minen. Hierdoor zouden zij hebben kunnen besloten het netwerk te verlaten.

Een andere reden kan de aanstaande halving zijn. Komende mei zullen de beloningen voor miners worden gehalveerd, wat het minen van bitcoin minder rendabel zal maken. De halving zou volgens sommigen echter ook een reden zijn om op dit moment juist nog meer bitcoin te gaan minen aangezien de prijs mogelijk zal gaan stijgen.

Terwijl dit laatste scenario op basis van de trend de afgelopen maanden waar lijkt te zijn, lijkt het coronavirus een grote oorzaak te zijn van de afname van de hashrate. Mogelijk zal de hashrate de komende weken weer toenemen mocht ook bitcoin weer wat in prijs stijgen.