Nu de centrale bank van China heeft aangekondigd nieuwe stappen te zetten om het handelsverbod in stand te houden, hebben ook de cryptocurrency exchanges die illegaal in het land opereren te maken met een nieuwe dreiging.

Bitcoin daalde flink in waarde op vrijdag toen het nieuws van de nieuwe verharde aanpak onder de aandacht kwam. De waarde nam in een snelle beweging met tien procent af, en vond support rond $7.000. Dit laat opnieuw zien hoeveel impact het beleid van China op cryptocurrencies kan hebben.

In de aankondiging van 21 november meldde de People’s Bank of China dat het actie zou ondernemen tegen illegale handel van cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld bitcoin. Dit was in reactie op de groei van handelsactiviteit na China’s publiekelijke steun van blockchain-technologieën, zo meldt de centrale bank.

De bank belooft echter zijn beleid rondom cryptohandel te handhaven, en zulke activiteiten hard aan te pakken wanneer ze onder hun jurisdictie gevonden worden.

“Zodra het wordt ontdekt, zal het onmiddellijk worden opgeruimd, en er zal voor worden gezorgd dat dit niet kan gebeuren,”

Aldus de bank in een verklaring. Er gaan momenteel veel geruchten rond over een harde aanpak van de Chinese takken van legitieme cryptobedrijven.

Op donderdag zouden er zelfs politie-invallen op de bureaus van Bitterance en Bithumb zijn geweest, iets wat de bank later heeft ontkend. Ondertussen onthulde de stad van Shenzhen een onderzoek naar soortgelijke cryptohandelsactiviteiten, opnieuw geleid door de People’s Bank.

Sommigen, waaronder CEO van Binance Changpeng Zhao, stelden toch dat het gericht is op het aanpakken van echt slechte partijen, en dat het uiteindelijk gunstig zou zijn voor de markt. Ook was er verwarring over een inval bij Binance, na berichtgeving van The Block, maar Zheng ontkent dat dit gebeurd is.

In de laatste verklaring benadrukte de Volksbank echter toch het officiële regeringsstandpunt. Het sprak uit vóór blockchain technologieën te zijn, net zoals de communistische partij al eerder deed, maar nog steeds tegen cryptocurrency.