De Bitcoin (BTC) halving is achter de rug. Dit betekent dat de beloningen die bitcoin miners nu ontvangen voor het succesvol minen van een block, gehalveerd zijn. De verwachting was dan ook dat de inkomsten van miners sterk zouden gaan dalen.

Bitcoin miners verdienden op 10 mei, vlak voor de halving, nog 2.188 BTC uit blockbeloningen. Vlak na de halving op 12 mei zakte dit aantal naar 852 BTC, een daling van 61 procent. Naast de afname in blockbeloningen is ook de hash rate gekelderd.

Deze daling in hash rate houdt in dat de tijd tussen twee blocks langer is geworden. Het gevolg hiervan is dat er uiteindelijk minder blocks gemined worden en dus minder beloningen worden gegeven. Dit aspect van de verminderde inkomsten voor miners zal waarschijnlijk opgelost worden door de difficulty adjustment, die ergens de komende dagen zal plaatsvinden. Dit zou voor een nieuwe balans in het netwerk moeten gaan zorgen.

Miners halen nu daarnaast een groot deel uit transactiekosten. Dit zijn kosten die het netwerk in rekening brengt voor het verzenden van een transactie. Op dit moment halen miners 17 procent van hun inkomsten uit transactiekosten. Sinds januari 2018 was dit aandeel niet meer zo groot.

Het zijn vooral de oudere miners die het nu moeilijk hebben. Voor hen is het nu lastig om nog winsten te genereren nu hun elektriciteitskosten waarschijnlijk hoger liggen dan de inkomsten uit het minen. Desalniettemin kan de difficulty adjustment voor wat opluchting zorgen. Naar verwachting zal de difficulty als gevolg van de lagere hash rate naar beneden bijgesteld worden, waardoor het minen in principe makkelijker zal worden.