Terwijl velen nog dachten dat bitcoin (BTC) miners massaal zouden stoppen, is de afgelopen tijd juist het tegenovergestelde gebeurd. Het Bitcoin-netwerk ziet namelijk steeds meer rekenkracht doordat miners ofwel hun machines aan het upgraden zijn, of omdat er meer miners participeren. Het gevolg is een nieuwe all-time high voor de hash rate.

Na de halving in mei was de verwachting dat vooral kleinere miners hun rigs uit zouden zetten. De beloningen voor het vinden van de juiste hashcode werd toen namelijk gehalveerd. Even zorgde dit ervoor dat de hash rate flink terug zakte met als gevolg dat de difficulty op zijn beurt flink naar beneden werd bijgesteld.

De hash rate bereikte uiteindelijk een top van ongeveer 125 exahashes per seconde. Nooit eerder werd zoveel rekenkracht ingezet voor het beveiligen van het netwerk. Door de enorme stijging is ook de difficulty flink naar boven bijgesteld.

De difficulty is een belangrijk onderdeel van het Bitcoin-protocol. Deze kan namelijk naar beneden bijgesteld worden, waardoor het minen van bitcoin makkelijker wordt, of naar boven, waardoor het juist moeilijker wordt. Wanneer er veel miners op zoek gaan naar blocks dan worden blocks te snel aan de blockchain toegevoegd.

Wanneer blocks binnen 10 minuten worden verwerkt dan zorgt een difficulty adjustment naar boven ervoor dat er weer ongeveer elke 10 minuten een block wordt verwerkt. Met de recente stijging in de hash rate stelde het protocol de difficulty automatisch naar boven bij. Het ging hier om een difficulty adjustment van 9,9 procent, wat relatief hoog is.

Van een miners death spiral is dus geen spraken. Bitcoin mining is nog steeds hot, met steeds meer BTC miners die transacties verwerken en hun steentje bijdragen aan de beveiliging van Bitcoin!