Volgens een blockchain-onderzoeker van PricewaterhouseCoopers (PWC) raakt maar liefst 98% van de bitcoin (BTC) miners verouderd voordat ze iets bereikt hebben. Dit zorgt volgens de onderzoeker voor een grote hoeveelheid aan afval. 

De onderzoeker, Alex de Vries, rekende uit hoeveel energie een transactie met bitcoin kost in vergelijking met andere betalingsoplossingen en diensten. Hij kwam op basis van zijn berekeningen op het volgende uit:

“De CO2-voetafdruk van een enkele transactie is hetzelfde als 780.650 Visa-transacties of 52.043 uur aan YouTube video’s kijken.”

Wel moet hierbij gezegd worden dat er geen rekening is gehouden met het aandeel van groene energie. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat een groot deel van de bitcoin mining met hernieuwbare energiebronnen wordt uitgevoerd.

Desalniettemin is de concurrentie binnen de mining-wereld sterk. Miners zijn constant op zoek naar de nieuwste snufjes om zo efficiënt mogelijk te kunnen minen en winst te kunnen genereren. De Vries stelt dat mede door deze concurrentie, 98% van de mining-rigs verouderd is voordat ze ook maar iets hebben bereikt. Dit zou voor een enorme berg aan e-waste zorgen. De aankomende halving zal deze concurrentie naar verwachting nog sterker maken.

Dan zullen de beloningen voor miners namelijk worden gehalveerd naar 6,25 BTC per gemined block. Het wordt hierdoor nog lastiger om de energiekosten te kunnen bekostigen waardoor het onduidelijk is hoe de mining-wereld zal gaan reageren op de halving.

In 2019 steeg de hash-rate flink, wat een goed teken is. Ook steeg de difficulty aanzienlijk. Dit duidt erop dat steeds meer miners de markt betreden in aanloop naar de halving.

2019 blijkt dus een redelijk goed jaar te zijn geweest voor miners. In totaal werd er namelijk $5 miljard gegenereerd met mining-werkzaamheden in 2019. Het Britse mining-bedrijf Argo Blockchain zag zijn winst zelfs vertienvoudigen. Het bedrijf genereerde in 2019 €10 miljoen.