In 2019 steeg bitcoin (BTC) van een dieptepunt van ongeveer $3.000 naar een piek van $14.000. De rest van het jaar daalde de koers echter weer flink. Ondanks het feit dat bitcoin dus flink daalde, zagen miners een mega omzet in 2019.

Nieuwswebsite The Block onderzocht de gegevens en kwam tot de conclusie dat miners in 2019 ongeveer $5 miljard aan omzet genereerden. Een groot bedrag, echter niet zo groot als in 2018. Toen zagen miners een omzet van in totaal $5,26 miljard. 

Van de gegenereerde omzet in 2019 kwam $4,89 miljard uit block rewards, de beloningen voor miners die met succes een block aan de blockchain toe weten te voegen. De rest, zo’n $146 miljoen, kwam voort uit transactiekosten.

Wel moet hierbij gezegd worden dat The Block er tijdens zijn onderzoek vanuit ging dat miners hun bitcoin direct verkochten zodra ze de beloningen ontvingen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Een miner kan natuurlijk besluiten de bitcoin vast te houden tot een later moment wanneer de prijs hoger ligt.

Een ander positief feit is het niveau van de hash rate. Die bevindt zich op ongekende hoogtes, wat een bullish signaal is aangezien steeds meer miners te concurrentie met elkaar aangaan. Op dit moment staat de gemiddelde hash rate volgens Glassnode op, zet je schrap, 112.285.760.021.716.000 hashes per seconde.

Ten slotte werd de difficulty, of moeilijkheidsgraad, naar boven bijgesteld. De stijging van zo’n 7% is tevens een positief signaal. Er komen steeds meer miners bij waarmee steeds meer miners het rendabel lijken te vinden. Bovendien wordt het netwerk er ook veiliger door.