Het Bitcoin (BTC)-netwerk ondervond op 30 september aardig wat turbulentie. Een van de oorzaken zou een brand kunnen zijn. Bij deze brand gingen voor $10 miljoen aan bitcoin mining rigs verloren. Dit blijkt uit een tweet van Marshall Long.

Volgens Long, een van de eerste actieve bitcoin-miners, begon het gigantische datacenter van mining-bedrijf Innosilicon maandag te branden. Er zijn nog maar weinig details over de brand. Wel verscheen er een video waarin te zien is hoe de rigs verluidt bleven werken, ondanks dat ze in brand stonden.

Dovey Wan, een van de oprichters van crypto-activabedrijf Primitive Ventures, voegde eraan toe dat de totale waarde van de vernietigde apparatuur rond de $10 miljoen ligt. Op het moment van schrijven heeft Innosilicon nog geen verklaring over de brand gepubliceerd, noch officieel noch op social media.

Op social media waren gebruikers bezorgd dat de brand de oorzaak was van een gerapporteerde daling van de hashrate van Bitcoin. Op de dag van de brand daalde de rekenkracht van het netwerk naar verluidt 86 biljoen hashes per seconde (h/sec) tot 82 biljoen h/sec.

Zoals eerder opgemerkt, bieden de schatting omtrent hashrate echter slechts een beperkt beeld van de algehele situatie van het Bitcoin-netwerk. Vorige week daalde de rekenkracht nog met 40%, iets wat later werd afgedaan als een gevolg van de manier waarop de schattingen worden gemaakt.