De nieuw gelanceerde crypto-farm Bitriver in het ijskoude Siberië is nu het grootste bitcoin mining-centrum in Rusland. Miljardair Oleg Deripaska’s nieuwe onderneming heeft al grote klanten tot zich aangetrokken, meldt Bloomberg.

Deripaska heeft een crypto-farm en datacenter onder één dak samengebracht in één van de grootste ex-Sovjet aluminiumfabrieken. De energie-intensieve onderneming heeft de voormalig industriële stad Bratsk omgevormd tot thuisbasis van één van de grootste datacenters in het land.

De crypto-farm is gebouwd in samenwerking met het lokale energiebedrijf En+ en maakt gebruik van lokale waterkrachtcentrales. Het minen van bitcoin is misschien wel één van de beste manieren om overtollige waterkracht te gebruiken voor het energiebedrijf, omdat zij dan hun gehele productie kunnen verkopen, zonder dat de vraag ernaar ’s nachts daalt.

Russische wetgeving erkent cryptomining officiëel niet. Vanwege dit juridische ‘grijze gebied’ houdt Bitriver zich niet rechtstreeks bezig met minen, maar levert het alleen apparatuur en technische diensten aan zijn klanten, terwijl het bedrijf zelf opereert zoals elk ander datacenter. Het bedrijf heeft nu al grote klanten in Japan, China en de Verenigde Staten binnen weten te slepen, aldus Bloomberg.

En+ levert ongeveer 100 megawatt aan de faciliteit. Het gehele bitcoin-netwerk verbruikt meer dan 73 terawatt per jaar, wat van BitRiver nog steeds een relatief klein datacenter maakt. De waterkrachtcentrale van Bratsk produceert in totaal meer dan 22,5 terawatt elektriciteit per jaar, die ook nog voor andere industriële doeleinden wordt gebruikt, maar het zou in theorie voor een nog veel grotere cryptofarm kunnen worden gebruikt.

Rusland telt 243 bitcoin nodes en behoort tot de top 10 van landen met de meeste bitcoin mining nodes in de wereld. Deze omvang wijst ook op de lokale maar grootschalige interesse in digitale activa. De Russische regering waarschuwt dan wel tegen cryptomining, maar Deripaska is erin geslaagd om op wereldschaal een nieuw bedrijf te starten, ondanks internationale sancties.